hit my page

Free Hit Counter

Thursday, February 16, 2017

Pengalaman Hantu Ker?


Salam

Kali ni aku cuba cerita hantu.. tetiba datang pulak mood nak cerita hantu.

ok aku ingat satu cerita.

Kawasan rumah keluarga aku ni tanah lot. Jadi dalam tanah lot ni ada 8 rumah sewa dan 1 rumah besar iaitu rumah pusaka arwah datuk dan nenek aku. 7 rumah ni sedara mara aku yg duduk termasuk lah aku ngan famili aku.. kata tanah pusaka.. Orang bertanah dulu suka buat rumah sewa kan.

Kawasan rumah aku ni adalah benda menurut cerita mak dan makcik-makcik aku Orang dulu-dulu biasalah membela. Banyak jugak la cerita tak tahu la nak kata seram ke x tapi aku cerita jugak sebagai kenangan aku nanti.

Sebelum ni aku ader cerita mengenai hantu di kawasan rumah aku. Ni link nyer http://qhieekan.blogspot.my/2009/03/selama-ni-tak-perasan.html leh la klik. 

Satu hari ni aku balik dari mengedate ngan encik bf. Masa Tu belum kawen. dalam kira-kira jam 11.00 malam tahun 2010 rasanya. Encik bf masa tu hanya akan hantar di depan pintu gate. Pintu gate satu jer tapi kongsi 9 rumah. Dalam perjalanan ke rumah aku, rumah aku ni hujung skali paling belakang skali. 

Dalam perjalanan balik dan encik bf dah balik pon, aku ternampak kucing aku si misyan kat depan aku tengah sedab bergolek atas pasir. Aku panggil die suh ikut balik, sekali mata aku teriba gatal nak pandang pintu masuk rumah atok aku, kira sekilas pandang cam tu la. Sekali kau... nah..... berdiri kat depan pintu tu putih jer, dari kepala hingga ke kaki. sekali imbas nampak macam pocong. 

Aku berpaling balik ke misyan, then pangil misyan jom balik. Tak berani dak pandang balik kat tempat tu. Tenangkan diri jalan hingga ke rumah. Berderau gak lak masa tu. sekali imbas je la. Memang nampak susuk putih berdiri seakan pocong, tak pikir sebab dan berderau darah dan sekali imbas je. Memamg nampak seakan pocong.

Sampai je rumah lepak jap depan rumah. Berani sikit la sebeb terang. Orang tua kata sebelum masuk bg salam n ckap "sampai sini je pergi balik". masuk rumah basuh muka kaki. Tenagkan hati, relex tengok tv, tak der apa apa, boleh tido. Alhamdullilah.. selamat..

Lain masa aku sambung lagi, lepas ni cerita kat Bagunan Daya bumi. Office lama.






Monday, October 31, 2016

Puteri SulungKu



Hampir 24 jam masih x keluar.. ketuban pecah 7 pagi.. 2 kali ubat tahan sakit masuk.. masih x tiada tanda nak keluar.. so doc masukan air.. kalau x keluar jugak kena operate.. Allah janganlah oprete..  doa2.. selepas setengah jam masuk air.. dah x menyempat nak keluar..  sakit betul rasa nak tercabut nyawa... mengigil2..ayah pon dah takut tgk.. ayah la yg jd mangsa.. sumpai nurse tegur.. jgn buat husben cam tu kesian die.. hahhaha...then jam 0506 pagi lepas 4 kali lahirlah nadiah.. kepala lonjong sbb nak keluar sgt.. tapi senang keluar.. hahahha.. 36 minggu 4 hari dlm perut.. 22 jam lepas ketuban pecah..

Selamat hari lahir anak sulungku nadiah.. yang ke 4 tahun.. semoga menjadi anak ug solehah mendengar kata org tua dan menjadi kakak yg penyanyang. Mak sayang nadiah walaupon mak slalu marah nadiah.. hahahaha

 Mengenai Nadiah.

1.Keluar kecik jer tapi 3.66.. sebulan check 2.70.. nurse salah timbang..  
2. 2 hari nadiah dok hospital sbb 2 kali ambik ubat tahan sakit.. mak x mintak nurse tu bagi.. hahaha..
3. 2 malam kat ward nadiah nangis jer x boleh tinggal sorang... nak di dokong je.. letih dan stress.. balik rumah elok jer tido..apakah.. hahahaha..
4. Masuk hospital selasa keluar jumaat.. serius rasa rimas.. dan stress..
5. Paling kesian ayah seharian x mandi.. kurang tido.. paling bz.. yg penting ayah jd mangsa..


Suatu hari nanti nadiah akan baca..



Sunday, October 30, 2016

Pengalamanku Pertama Kali



Masa 11.30 pm...4 tahun dulu dalam labour room.. seharian dihospital dr jam 8 pagi..  duduk kat luar labour room sampai kol 530pm sbb katil penuh..ada 3rd class... ambik sbb dah x larat nak duduk kat kusi yg x berkusyen nie. 3rd  class pon ok sejuk jugak.. walaupon kipas syiling... 4 ptg baru sakit contraction.. nurse pon baik.. tak der garang pon.. masuk ubat yakyak.. semua dah ready.. bilik labour room pon dah ready.. bergerak ke labour room.. jantung berdebar2... si abe bersila luar wad.. stanby dr pg sampai ke malam x balik2.. kesian die.. lepak labour room tunggu masa.. bagi epidural.. ubt tahan sakit. Then zzzzaz.. tido.. dua2 tido letih satu hari di hospital.


sambung

Tuesday, October 4, 2016

TIBA TIBA AKU TERINGAT..


Satu hari ni aku nak naik broga dengan kekawan.. ni la 1st time aku panjat gunung..satu pencapaian buat aku.. sebab pagi pagi nak panjat so aku  stay umah member yang sama nak panjat jugak.. so sementara nak tungu masa gerak aku lelap mata sekejap... then member ajak g 7e beli minyak dah habis pulak nak masak sardin wat sanwish.. 3 pagi bai ko ajak g kedai.. sanwish x yah minyak... tak nak goreng gak..ok la ikutkan jer.... sbb aku ada moto aku la kena g ngan dia.. tapi helmet 1 jer..cam mana.. redahjer lah.. mintak2 x der polis lah huhu..lagi pon nak g sentul boulevard je pon.. tu yg terdekat tu.. sampai satu lampu isyarat.. satu kereta waja.. selang 1 line ...ada org  jerit.. "broooo... mana helmet!!! .. helmet bro..helmet.. Aku pandang.. gelap je bro waja tu..hrum..hari gelap ...wat lek wat pis...aku bisik kat member wat derk.. mabuk kot.. dlam hati dah gelak2.. bro die kata member aku... pompuan tu bai.. sian kawan aku...sampai 7e aku gelakkan die..hahahhahasampai 7e aku gelakkan die..hahahhaha 

Thursday, May 7, 2015

anak ku


Sejak ada anak ni.. bila die dah pandai berjalan.. bagi seorang emak dah takder privasi.. kenalak anak tu jenis x boleh tinggal seorang.. memang mengekor la.. tanggal lak berdua..
Mmg la...ngekor jer le..
Privesi tu ader bila die tido.. kalau terjaga memang nasib la melelek la.die..
Mana pergi ngekor.. walaupon tengah main tab..sampai nak buang air ponn ikut skali tunggu depan toilet dengan tab sekali..sekbaik mata pandang tab... kalau x main tab.. hmm...haha... pintu x boleh tutup kang melalak lak sambil ketuk2 pintu... x der maknernyer nak tunggu luar pintu tutup.. die punya jerit...adoi.. tapi nasib baik tang buang besar die tunggu tepi pintu.. tapi mulut kena cakap.. " tunggu sana jgn tgk..jgn tgk.."... kalau senyap jer mau tiba2 ader kepala tgk.. adoi... mmg tak puas la jawapnyer..

So nak puaskan perut tu kena tunggu org no 1 balik.. baru leh memerut dengan tenag hati...


Dah banyak kali marah still ikut mana jer pergi.. skarg ni kalau buang kecil duduk tepi pintu tapi pintu mesti buka.. ok dari duduk betul2 depan pintu..

Sabarjelah..

Wednesday, May 6, 2015

Lamanya tak update..

Hai

Lama dah tak berblog..

Macam nak start balik... ok..ok.. cuba usaha kembali..

Cerita haritu...

Nadiah... nama anak saya..dah berumur 2 tahun setengah..

Sekarang nie nadiah dah pandai nak meniru cakap orang disekeliling die..
Ni adalah dialong antara anak dan emak.. ayah tak der.sebok berjalan... so kami berdua je di rumah..

Nadiah sedang menonton upin n ipin di tab sambil menangkup di atas tilam depan tv ...
Aku: nadiah nak susu tak?
nadiah berpusing dan menelantang..
aku: nadiah  nak susu tak ?
Nadiah: hm.. penatlah.. (sambil buat mulut muncung dan muka penat)
Aku: mak tanya nak ke tak.. bukan suh buat..

Dah pandai meniru..
Kan.. tu lah selalu sebut
Kikiki

Wednesday, July 16, 2014

Nadiah.. o.. nadiah

Salam. 
Hari ni dah 18 ramadhan tinggal 12 ramadhan lagi sebelum kita merayakan diri hehehe..
Semalam g servis kereta..kena servis untuk jalan2 raya nie. So masa sampai tu x ramai orang. Macam biasa budak tecik nie maner reti diam. Main sana sini.. lebih kurang 30 minit lepastu.. tiba2 ramai lak org. So ader lah dua org budah nie. Nadiah nak main tapi mungkin dah lama sangat main sensorg x der teman sbb x org nak main ngan die kat rumah. Budak tecik nie buat kepala sendiri la. Buat macam tempat sendiri. Budak2 lain pandang jer die punya la aktiv masuk keluar keroncah sana sini baling sana sini.. yg lain pandang jer.. ader budah ni dok kemas kutip2.. pastu longgokkan. Dtg budak tecik ni sepah kan.. pandang je budak tu.. then ader budak laki ni pakai jumpsuit cam kelakar jer tgk main lego dok camtum2 dtg budak tecik ni ambik lego die bwak lari pastu gelak2.. amboi anak aku nie.. budak lelaki tu tgk jer.. budak tecik.. budak tecik.. aktiv betul.. kadang2 penat layan nadiah nie. Kat rumah x der kawan.. kawan ngan atok die jer.. ader sepupu kena kurung.. x bg main.. dok umah main hp jer n tgk disney junior chanel.  Main hp dah hebat.. budak2 skrg..
Sabar la nadiah dari dlm perut sam skrg ader jer yg org kurang suka.. biar la.. buat cam biasa jer.. sikit pon x terjejas. Mak dan ayah  ader slalu ngan nadiah.

Saturday, July 5, 2014

Ramadhan Tiba Lagi

Salam.
Dah lama tak berblog ni. Rasa rindu lak. Rindu aper nyer. Rindu nak meluakan aper jer dalam nie. Hari ni kita semua berpuasa. Tapi aku tak puasa. Ala biasalah penyakit org perempuan nie paham-paham jer lah kan. Anak aku dah besar n banyak mengadanya. Kehidupan berkeluarga ni penat juga. Berlainan sungguh dengan masa solo dulu. Aper jer boleh nak buat. Tapi sekarang tak sama macam dulu.
Nadiah nama anak aku. Aktif betul penat nak layan. Ni kalau nampak aku pegang phone mmg tak dapat la aku nak berblog nie. Budak2 skrg ni mmg bijak IT. Nadiah skrg ni pon dah pandai cari folder vid. Die suka tgk vid die. Bijak sungguh. Skrg nie nadiah sedang tido tu yang aman sikit aku ngan phone aku nie.
Hari ni rasa nak berbuka aper yer. Aku x suka beli di bazar ramadhan sbb dulu aku dah byk kali terkena. Mihoon basi, ayam busuk dan macam2. So tahun ni cuber masak.

Oh yer tip tok bazar ramadhan ni beli la pada peniaga yang kita tahu die mmg meniaga. Jagan beli dengan peniaga yang meniaga pada bulan ramadhan je. Sbb mereka ni x pentingkan kualiti pon. So dapat mengelak dr terbeli benda2 yang menyakitkan hati. Mampak sedap tapi hampeh. 

Selamat berbuka.

Monday, May 6, 2013

wah!!!.. dah bersarang lamaer..

Salam..

Wah.. dah lama betul aku tak berblog ni.. lebih setahun 3 bulan jugalah blog ni sepi tanpa cerita baru. Almaklumlah dah tak senang macam dulu. Dah bz sejak jadi isteri dan mak nie.. ok la aku cerita sedikit sepanjang setahun lebih nie.. Flashback jap. tahun lalu aku dah punyai suami dan 6 bulan lalu aku dah pon punyai anak perempuan.. hehe tak sangka dah ada semua tue.. masa kecik2 dulu dok pikir sok dah besar cam ner la aku nie. ader ke orng nak kat aku nie.. cam ner la rupe laki aku.. cam ner rupa anak aku.. comel x... hehehe bila skrg owh cam nie.. cepat masa berlalu.. hm..rindu zaman2 dulu2 n seronok zaman sekarang.

dah banyak berubah dari dulu dan sekarang.. datang dan pergi. sedih gembira. senang susah.. ditempuhi dengan baik ..

harapan yang terbaik untuk masa depan..

permulaan dulu..



Thursday, February 16, 2012

rutin ku

Rutin harian aku sebagai seorang isteri ader lah bangun pagi dan masak untuk bekalan suami makan tengahhari.. almaklumlah aku nie kawen bukan dengan ornag kaya pon so. bagi aku bawak bekal nie lebih menjimatkan n makanan lebih bersih sbb ko tau ko yang masak kan. dan yang lebih penting ko tau makanan tu mesti lah sedap takder tawar lebih..

so aku ni masa zaman anak dara manerla ader nak bangun pagi2 nak masak.. jang haraplah ko nak nampak batang hidung aku kat dapur pagi2 masak. yang ader mak aku jer yang masak aku kol 10 pagi baru la nampak batang hidungtu kat daput itupon basuh pinggang lebas dah makan jer.. hehehe.

so satu perubahan bila dah kawen nie aku memasak pagi2. pukul enam aku dah masak nasik. panaskan lauk n masak lauk n masak sarapan as nasik grg ker mee or mihoon grg n bla..bla...bla..
selalunyer aku masak sebelum sebelum tue cam kol 10.00 malam tuk makan esokn bekal so aku masak lebih sikit boleh membawak ke makan malam kang.. betapa rajinyer aku nie.. tak sangka.. masa anak dara dulu tak der la arajin cam nie.. nak roboh pintu aku mak aku ketuk soh bangun tido.. hahaha

hubby aku lak jenis perut kampung so jang la ku nak minpi oder pizza ker masak spegetti ker sbb die tak makan pon. so ko kenalan masak ala2 kampung hari2 masak 2 3 jenis lauk. aku penat sbb asik masak jer n dok pening pikir nak masak aper. sek baik aku bolehlah masak sbb aku slalu masak time petang tuk ayah n mak aku makan itupon yang simple2 jer.

so hari nie aku bekalkan gulai daging n masak tumis kobis tuk bekal hubby aku.. makin bertambah buncit lah die. hahahaha...
Related Posts with Thumbnails